In de praktijk


Wat mag je van ons verwachten als je bij ons komt wonen?

  • We kiezen voor onvoorwaardelijke liefde, hetgeen voor onszelf ook een leerproces is. Je mag jezelf zijn en hoeft geen toneel te spelen.
  • Je hebt je eigen kamer die je mag inrichten zoals jij dat wilt, maar eenmaal per week is je kamer om door een ringetje te halen.
  • Na schooltijd en voor het avondeten zijn er moment van kamertijd waarbij je de kans krijgt je terug te trekken op je kamer en te schakelen naar een nieuwe situatie.
  • Iedereen heeft elke dag een bepaalde taak. Dat kan koken zijn, afwassen, de hond uitlaten, een boodschap doen, noem maar op. We maken samen een lijst waarbij je ruim van te voren weet wat er van je verwacht wordt.
  • We werken met een picto bord, zodat de dagindeling overzichtelijk is en verrassing tot een minimum worden beperkt.
  • Je mag één ding kiezen wat je echt niet lust. Als we dat toch eten, is er voor jou iets anders. Van alle andere dingen krijg je een kleine lepel opgeschept.
  • Je hebt volle inspraak bij het plannen van de activiteiten van de week. Wanneer kiezen we voor de tv, wanneer voor een spelletjesavond, wanneer gaan we ergens heen. Je hebt volle inspraak net als alle anderen, dat betekent dat we de ene keer gaan doen wat jij gekozen hebt en dat je de andere keer mee gaat doen met wat een ander gekozen heeft.
  • De computer is een zeer waardevol apparaat, die echter meestal meer tijd vergt dan vooraf wenselijk is. Daarnaast is het een niet ongevaarlijk medium en ook nog eens zeer verslavingsgevoelig. De regel is dat er geen computers zijn toegestaan op de eigen kamers van de kinderen ( wel bij de kinderen vanaf 18 jaar) Dit medium ontneemt de kinderen namelijk hun vrijheid (dat is tegen onze principes) en een juist gebruik dient geleerd te worden door het toezicht dat we moeten hebben. Kamertijd is dus geen computertijd, al zullen we een uitzondering kunnen maken als de aansluiting met het internet onderbroken kan worden. We praten in dit geval dus van het doen van een spel, luisteren van muziek of het werken op word. Gebruik maken van het internet is dus altijd onder toezicht. (voor kinderen tot 18 jaar)
  • Er zijn nog veel meer dingetjes die we met elkaar hebben afgesproken om het voor iedereen duidelijk en prettig te houden. Het is een beetje een lange lijst geworden die we graag opsturen als je daar meer van wilt weten.